Clostridium botulinum isimli bakteriden elde edilen, dermatolojide en sık kırışıklık, yüz şekillendirme ve aşırı terleme tedavilerinde kullanılan FDA onaylı bir toksindir.
Botulinum toksin (BT) son 30 yıldır yüz bölgesi kırışıklıklarının tedavisinde kozmetik amaçlı kullanılmaktadır. Toksinin özellikleri ve uygulama yöntemlerinin bilinmesi, sonucu etkileyen en önemli faktördür.
Kırışıklıklar temelde cilt yaşlanması, ultraviyole ve aşırı mimik kullanımı sonucu oluşur. Hareket esnasında ortaya çıkan ve istirahatte gözlenmeyen çizgilere ‘dinamik kırışıklık’, istirahatte de belirgin olan çizgilere ‘statik kırışıklık’ denir. Dinamik kırışıklık sıklıkla aşırı mimik hareketleri sonucu oluşur. BT tedavisi kasın aşırı fonksiyonunu ortadan kaldırarak dinamik kırışıklıkları gideren güvenli ve sonuçları hastayı mutlu eden tatminkar bir uygulamadır.
Alanında uzman hekimler tarafından yapılan botoks uygulaması sayesinde kişinin doğal ifadesi bozulmadan hem var olan kırışıklıklar geriler, hem de uygun dozlarda yapıldığında kırışıklıkların oluşup yerleşmesi engellenir (Önleyici botoks).
Botoks çeşitleri
En sık uygulanan alanlar alın, kaş ortası, burun çizgileri, kaz ayaklarıdır. Bunun haricinde kişinin ihtiyacına göre ağız kenarları, dudak üstü, çene, boyun çiğneme kası gibi uygulama alanları da mevcuttur.
- Kaş arası botoksu
Kaş çatması nedeniyle oluşan kaş ortasındaki çizgileri gidermek amacıyla yapılan uygulamadır.
- Dudak üstü botoksu
Sıklıkla sigara içen, bıyık bölgesine ağda uygulaması yapan kişilerde belirgin olan dudak üstündeki dikey çizgilenmeleri gidermek amacıyla yapılan bir uygulamadır.
- Kaz ayağı botoksu
Göz etrafındaki ışınsal tarzdaki kırışıklıkları giderme amaçlı yapılan uygulamadır. Kaş ucunu da yukarı kaldıran bir uygulamadır. Kişiyi çok daha genç ve zinde gösterir.
- Alın çizgilerinin tedavisi
Alındaki kasların sürekli kullanılmasına bağlı oluşan yatay çizgilenmelerin tedavisinde botoks uygulaması oldukça etkili ve güvenli bir uygulamadır.
Bu uygulamadaki en önemli nokta alındaki bazı noktalara ve yüksek dozlarda uygulama yapılmaması gerekmektedir. Çünkü kaşların düşmesine sebep olabilmektedir. Ancak alanında uzman hekimlerce profesyonel dokunuşlar yapıldığında böyle bir ihtimal ortadan kalkar.
- Masseter botoksu
Yüzün alt bölümünde bulunan çiğneme kasının inceltilmesi amacıyla yapılan bir uygulamadır. Aşırı diş sıkma şikayeti olan kişilerde uygulanır.
Aynı zamanda yüz yapısını şekillendirir. Erkeklerde kare yüz hattı, kadınlarda ise daha ince ve yumuşak hatlar ‘ideal çene yapısı’ şeklinde tanımlanmıştır.
Yüz yapısı kare ve yuvarlak olan kadınlarda birkaç seans yapılan bu uygulama sonrasında ameliyatsız bir şekilde daha ince hatlara sahip olabilmektedirler.
- Aşırı terleme botoksu
Aşırı terleme tedavisinde farklı tedavi alternatifleri de bulunmaktadır. Bu tedaviler yetersiz kalmakta veya antikolinerjik ilaçlarda sistemik yan etkiler gözlenebilmektedir.
Bu nedenle toksin uygulaması terleme tedavisinde ümit verici bir tedavi seçeneğidir.
Hiperhidrozis tedavisinde toksin uygulanan kişilerde yaşam kalitesinde ciddi artış gözlenmiştir.
El-ayak terlemesi, koltukaltı terlemesi ve alın terlemesinde kullanılmaktadır.
- Önleyici botoks
Son zamanlarda tercih edilen popüler bir uygulamadır. Amaç 20’li yaşlarda oluşmaya başlayan mimik çizgilerinin yerleşmesini engellemektir. Uygun dozlarda yapıdığında doğal ifade bozulmaz ve donuk görünüm olmaz.
- Brotoks (erkekler için uygulanan BT tedavisi)
Erkeklerdeki kas anatomisi ve kas gücü kadınlardan farklıdır. Bu sebeple yüzdeki maskülen ifadeyi koruyacak planlama yapılmalıdır.
Özellikle alın bölgesi kasları oldukça güçlüdür ve erkeklerin toksin uygulamasını ilk istedikleri alandır.
- Doğal/ Minimal / Baby botoks/ Oyuncu botoksu
Botoks uygulaması isteyen hastalarda en büyük korku yüzlerinde aşırı donuk bir ifade olması, doğallıklarının bozulması şeklindeki korkulardır.
Bu uygulamada kişinin yaşı ve doğal mimik hareketleri göz önünde bulundurularak minimal dozlarda, uygun bölgelere enjeksiyon planlanmaktadır.
Botoks uygulaması
Botoks steril şartlarda enjeksiyon şeklinde yapılan bir uygulamadır.
İşlem sırasında ağrı hissedilmemekle birlikte hafif bir yanma hissi olabilir.
Uygulama süresi 15-20 dk olup, işlem sonrası hastalar günlük hayatlarına devam edebilir.
İşlem sonrası 24 saat süre ile o bölgelere dokunmamak, masaj yapmamak, öne eğilmemek, su değdirmemek, yüzüstü yatmamak ve alkollü içecek tüketmemek gerekir.
Etkisi uygulamadan 24-72 saatte görülmeye başlar, 7-14 günde etkisi tam olarak ortaya çıkar. Toksinin etkisi kalıcı değildir, ortalama 4-6 ay sonra kas fonksiyonları tekrar gelir. Tekrarlanan enjeksiyonlarda bu süre uzar.
Tek seansta yüksek dozlar uygulanması, sık aralıklarla enjeksiyon yapılması toksine karşı antikor gelişmesine ve etkisizleşmesine neden olabilir.